Vers Brussel

Brussel ademt poëzie. Wandel door de meest uiteenlopende wijken en ontdek de kunstwerken en gedichten van Vers Brussel.

Vers Brussel is een poëtisch project van Passa Porta, het internationale literatuurhuis van Brussel. Dichters uit alle windstreken lieten zich inspireren door Brussel met haar vele contrasten, paradoxen en emoties. Belgische kunstenaars gingen met hun gedichten aan de slag en creëerden nieuw werk in de openbare ruimte. Beeldende kunst en poëzie gaan telkens een andere dialoog aan en vormen een artistiek parcours langs alle uithoeken van de stad.

Leuk is dat je dit parcours in groepsverband per fiets kunt afleggen. De gidsenvereniging Brukselbinnenstebuiten staat in voor de organisatie en zorgt desgewenst zelf voor fietsen. Een gids van Bruksel rijdt voorop en geeft onderweg deskundige uitleg. Niet alleen interessant voor leden van verenigingen, maar ook voor families en vriendengroepen!

Meer info vind je in de brochure van Vers Brussel.

Waalse schrijver Carl Norac: Dichter des Vaderlands 2020-2022

Op Gedichtendag 2020 volgt de Franstalige Waalse schrijver Carl Norac (Bergen, 1960) de Nederlandstalige Brusselse schrijfster Els Moors (Poperinge, 1976) op als Dichter des Vaderlands. Dichter des Vaderlands is een literair initiatief van het Poëziecentrum (Gent), La Maison de la Poésie et de la Langue française (Namen) en de literaire organisatie VONK & Zonen (Antwerpen), in samenwerking met Passa Porta (Brussel). De Dichter des Vaderlands wordt aangesteld voor twee jaar en schrijft minimum zes gedichten per jaar over diverse thema's die ons land aanbelangen. Alle gedichten worden in samenwerking met het vertalerscollectief van Passa Porta in de drie landstalen ter beschikking gesteld. Om de twee jaar wordt een dichter uit een andere taalgemeenschap aangeduid. In deze VRT-reportage doet Norac zijn plannen uit de doeken.

Het Brussels Dichterscollectief

Stadsdichters, Dichters des Vaderlands, het is tegenwoordig al poëzie wat de klok slaat, tenminste voor wie horen en luisteren wil... Maar wist je dat er ook dichterscollectieven bestaan? In Brussel ontwikkelden schrijver David Van Reybrouck en dichter Peter Vermeersch samen met Passa Porta een multicultureel en meertalig dichterscollectief op maat van de grootstad. In 2014 gaven zij de fakkel door, er kwamen nieuwe leden bij en er wordt gewerkt aan verschillende projecten op korte en lange termijn. Tot de huidige leden behoren onder anderen Taha Adnan, Frank De Crits, Maky, Serge Meurant, Xavier Queipo, Geert van Istendael en Laurence Vielle. Passa Porta begeleidt het collectief in zijn creatieproces en ontlast het van de niet-creatieve rompslomp. Het Brussels dichterscollectief geeft publicaties uit, organiseert lezingen en gesprekken en brengt hommages aan de Brusselse straatdoden. Het collectief heeft ook een eigen blog en een Facebookpagina.

Poetry Jukebox

Ter gelegenheid van de ‘European Day of Languages’ werd op 26 september 2017 de eerste Poetry Jukebox in België ingehuldigd. De in grijs metaal uitgevoerde ‘geluidsinstallatie’ ziet eruit als de periscoop van een duikboot – eentje die permanent boven de straatstenen uitsteekt. Je kunt hem vinden op het Sint-Katelijneplein, ter hoogte van huisnummer 29, vlak naast de Zwarte Toren. De Jukebox kwam er dankzij de samenwerking tussen de Stad Brussel en het Transpoesie Poetry Festival (georganiseerd door EUNIC Brussels). De installatie is een Tsjechisch initiatief dat bezoekers en bewoners van onze hoofdstad een unieke mogelijkheid biedt om te genieten van de diversiteit en de pracht van Europese talen. Heel het jaar door kunnen poëzieliefhebbers op één van de achttien knoppen van de installatie duwen. Elke knop laat een andere Europese dichter horen, die telkens voorleest in zijn eigen taal. Ten behoeve van de gebruikers is er voor elk gedicht een vertaling voorzien in het Nederlands en Frans.

Straatpoëzie, alleen leesbaar als het regent...

In juni 2017 won het Brusselse collectief L’arbre de Diane de 'Bruocsella Award' ter waarde van € 23.000 voor hun ‘Raining Poetry’-project – een initiatief waarvoor het collectief de mosterd haalde in de straten van Boston. Het project bestaat uit meertalige poëzie van bekende en onbekende dichters die met een biologisch afbreekbare substantie aangebracht is op muren en voetpaden in de Brusselse straten. Het bijzondere aan de gedichten is dat ze pas zicht- en dus ook leesbaar worden als het regent of geregend heeft, of als iemand er een emmer water over uitkiepert. Mélanie Godin, de oprichter van L’Arbre de Diane, legt uit wat de bedoeling achter het initiatief is: “Ons doel is om het publiek te sensibiliseren voor poëzie en tegelijk Brusselse buurten te doen heropleven door middel van kunst.” Het collectief onderzoekt meer in het bijzonder de sonore aspecten van de literatuur evenals haar banden met technologie en wetenschap. Op de website van het collectief vind je meer info over de gedichten, de dichters en de routes waarlangs je de gedichten kunt vinden (en hopelijk kunt lezen…). In 2018 bracht L'Arbre de Diane een 'Raining Poetry'-app uit. Ons advies: trek er eens op uit op een regenachtige dag in Brussel!

Brussels Poetry Fest

Het Brussels Poetry Fest is een internationaal festival van experimentele poëzie, zeg maar van de poëtische avant-garde. Het festival, dat de dialoog aangaat met de mainstream, zet verschillende poëtische dichtvormen in de kijker, zoals visuele poëzie, sound poetry en performance poetry. Het festival vindt sinds 2014 jaarlijks plaats op verschillende locaties in het Brussels Gewest. Brussels Poetry Fest is een organisatie van be.poetic vzw in samenwerking met tal van Brusselse partners. Raadpleeg de Facebookpagina van het festival.

Les Midis de la Poésie

Het Franstalige Brusselse initiatief Les Midis de la Poésie gaat terug tot 1949. Onder de onvermoeibare leiding van Mélanie Godin promoot de organisatie al 70 jaar de literatuur in het algemeen en de poëzie in het bijzonder. De aandacht gaat uit naar zowel 'oude' als hedendaagse literatuur en naar poëzie uit België en de hele wereld. De formule is eenvoudig: elke dinsdagmiddag, van midden september tot midden juni, wordt in het auditorium van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België een klein uur uitgetrokken voor een ontdekking, een emotie, een ontmoeting. Concreet komt dat hierop neer dat een gespecialiseerde spreker of schrijver een literaire kwestie aandraagt in een algemeen cultureel perspectief. Voordrachtkunstenaars en acteurs lezen daarbij soms teksten voor van de betrokken schrijvers of dichters. En zo nu en dan komt er ook een streepje muziek bij kijken.
Om de hoogtepunten van Les Midis de la Poésie een duurzaam karakter te geven, werkt de organisatie nauw samen met de uitgeverij l'Arbre à paroles in het Waalse Amay. Je vindt de activiteiten en de neerslag van Les Midis de la Poésie terug op de sociale media Facebook, Instagram, YouTube, Vimeo en Soundcloud.