Rondleiding en concert 'Mahler 5'

Combineer een rondleiding van Korei Guided Tours
met een concert van Brussels Philharmonic in Flagey.

Ontdek Brussel in al haar schoonheid, diversiteit en creativiteit.
Ga zondag 2 oktober 2022 met een gids van Korei Guided Tours op stap. Daarna pik je een concert mee van Brussels Philharmonic in Flagey.

Tip: een combiticket 'stadstour en concert' is opmerkelijk voordeliger dan beide tickets afzonderlijk.

De rondleiding:
Pakketboot en geluidsfabriek

De ‘pakketboot’ waarin Joseph Diongre zijn geluidsfabriek inpakte ligt sinds 1935 in volle glorie aangemeerd aan de vijvers van Elsene. Enkele jaren eerder, op 1 februari 1931, startte het Nationaal Instituut voor de Radio-omroep (het NIR) met een nationaal radioprogramma. Na een turbulente ontwerpwedstrijd, die in 1933 uiteindelijk werd gewonnen door de Brusselse architect Joseph Diongre, werd de eerste steen van een nieuw omroepgebouw gelegd in 1935.

Het ontwerp combineerde architecturale vernieuwing met de strengste eisen op akoestisch en technisch vlak, en bijzondere aandacht voor de afwerking met onder meer speciaal ontworpen meubilair. De moderne ‘geluidsfabriek’ kreeg de vorm van een statige pakketboot, een verbluffend concept dat als een van de eerste omroepgebouwen wereldwijd werd geprezen voor zijn schoonheid, functionaliteit en akoestiek.

Het radiogebouw is vandaag bekend als ‘Flagey’, genoemd naar de toenmalige burgemeester van Elsene.

Het concert:
Mahler 5 (matinee)

Programma:

  • Gustav Mahler Symfonie nr. 5 in cis (1904)

Voor wie Mahler nog niet kent, is zijn epische 5de Symfonie een ideale ‘first date’. Eindelijk was de componist klaar om zijn zoektocht naar antwoorden op de grote levensvragen achter zich te laten, en zich vol kracht en optimisme op het leven te focussen.

Het resultaat is intense muziek, die zowel de natuurkracht van de Oostenrijkse bergen weerspiegelt als de liefde voor zijn vrouw Alma - in een aangrijpend Adagietto dat wereldberoemd werd door Visconti’s film Death in Venice.

Praktisch

Meer stadstours en concerten >