UITGESTELD

Het Alibicollectief slaat zijn tenten op aan de Havenlaan in Brussel.

Dit Alibicollectief is al langer in de ban van de mechanische wereld, van speelgoed, robots en muziekdozen. Twee jaar geleden was er de eerste aanzet tot ‘Orgels Dekast en zonen’, een animatie die nu organisch gegroeid is tot een volwaardige theaterproductie.

Camiel, een pop met een camera als hoofd, staat voor de Pinocchio-adaptie van Pat Van Hemelrijck die hier de rol van Cheppetto op zich neemt. Door de ogen van een peuter maken we kennis met een ietwat stoffige en nostalgische wereld van vintage en vernuftig knutselwerk uit de vorige eeuw. Dit idyllisch tafereel wordt al snel opgeschrikt door Dentony (digitaal gestuurde snaardrum, Tony Decap) vergezeld door Geert Waegeman, man van vele muziekjes.

Beproefde en nieuwe technieken

DEKAST onderzoekt hoe we analoog en digitaal kunnen verzoenen tot een boeiende vertelling en is tevens het pilootproject voor een groots opgevatte Sjoemelage MEKKANIK in september 2018.

Ook deze keer dook het Alibicollectief in de rekken van hun werkplaats, die afgeladen vol liggen met afgedankte instrumenten, motortjes en mechanieken. Zo recycleerden ze nog maar eens het gerecupereerde, zonder in herhaling te vallen. Ondanks de snelle veranderingen, nieuwe instrumenten en steeds wisselende geluidsdragers en muziekgenres blijven de mechanische dansorgels uit vervlogen tijden ook vandaag de dag nog inspireren.

De muzikale kast in ‘Orgels Dekast’ stond model voor de kast in ‘Bizar’, een voorstelling van ‘De Kolonie Mt & 4Mains’ die her en der al in de prijzen viel en momenteel furore maakt in culturele centra’s in de twee landsdelen en in het buitenland.

  • Concept, vorm en spel: Pat Van Hemelrijck
  • Muziek en spel: Geert Waegeman
  • Productie: Alibi vzw & vzw Jean & Mar
  • Vrijdag 15 september 2017 – 18:00 (première)
  • Zaterdag 16 september 2017 – 15:00 & 17:00
  • Zondag 17 september 2017 – 15:00 & 17:00
  • Allée Du Kaai, Havenlaan 49, 1000 Brussel (pal tegenover Tour & Taxis)
  • Meer info op Facebook