Street Art is hip.
Street Art is happening.
En je geniet er nog meer van met een beetje duiding. Daarom presenteert UiTinBrussel naar aanleiding van enkele tentoonstellingen een gloednieuwe tour van Brukselbinnenstebuiten.

Op stap met een gids

De Brusselse straten zijn één grote kunstgalerie. Graffiti, tags, flops, stickers, sjablonen, stencils,... ze duiken onverwacht op. De diversiteit is enorm: van werken die zich inschakelen in een artistieke traditie tot zuiver vandalisme.

Net zoals de stad is straatkunst vaak confronterend. Wat voor de ene choquerend vandalisme is, mag voor anderen best nog wat meer provoceren. De overheden gaan er dan ook op verschillende manieren mee om: bestraffen, aanvaarden, bestrijden of recupereren.

Een Brukselgids neemt je mee door de straatgalerie in de Kanaalzone en schrijft de grote lijnen en kleine lettertjes van het graffitimilieu voor je uit. Over Ralers, Créons, CTS, OakOak en de anderen. En uiteraard ook over grootmeester Bonom.

  • Zondag 6 mei 2018, van 14:00 tot 17:30 uur. Meer info
  • Zaterdag 12 mei 2018, van 9:30 tot 13:00 uur, daarna is er de Zinneke Parade. Meer info
  • Na 12 mei 2018 is deze stadsverkenning op aanvraag beschikbaar voor groepen. Meer info

In de kijker

Balkan Trafik

In de Balkan beleeft de nieuwe generatie stedelingen opwindende tijden. Kleurrijke gevelbeschilderingen doorbreken het troosteloze grijs, bijvoorbeeld in de Servische hoofdstad Belgrado. Aleksandar Đorđević documenteert dit fenomeen met foto’s die tijdens het Balkanfestival te bewonderen zijn in het Paleis voor Schone Kunsten.

Bozhidar Simeonov woont in Sofia, de hoofdstad van Bulgarije en heeft daar een reputatie opgebouwd onder de schuilnaam Bozko. Hij neemt tijdens Balkan Trafik een blinde gevel onder handen in Brussel. Met een eigen techniek om verf aan te brengen vanuit spuitbussen, maakt hij een muurschildering die te zien zal zijn vanop de Vismarkt.

Exposities

Wonderland

Het MiMA - Millennium Iconoclast Museum of Art presenteert een buitengewone trail-expo. Je neemt een duik in de stadsavonturen van Akay & Olabo, twee Zweedse artiesten die uit het graffitimilieu stammen en gespecialiseerd zijn in het verkennen van verboden plekken. De leegstaande magazijnen, verlaten kantoorpanden en buiten gebruik gestelde stapelterreinen die ze daar aantreffen, transformeren ze met ludieke installaties.

Female Street Art

Deze tentoonstelling is een initiatief van Art Génération, een Franse galerie met een kleine vestiging op het Brusselse Gerechtsplein (tussen de Zavel en het Sint-Jansplein, waar de kunstzinnige vlaggen van Daniel Buren wapperen). Je vindt er het hele jaar door kunst aan betaalbare prijzen. Nu presenteert deze galerie drie vrouwelijke kunstenaars (Sara Chelou, Miss Fuck en Patricia Gadisseur) in de hotellobby van Pullman Brussels Centre Midi (Victor Hortaplein bij het Zuidstation).

Vincent Glowinski (aka Bonom)

Vincent Glowinski nam afscheid van de naam Bonom op het ogenblik dat hij de anonimiteit moest verlaten. Dat was in 2010, het jaar waarin men de graffitispuiter ontmaskerde. Hij trok zich terug uit de straten om na een lange aarzeling en diepgaande zelfreflectie toch terug te keren. Hij schilderde zwarte contouren, hulde zich in zwarte kledij, maar droeg niet langer een masker.

De naam Bonom had op dat ogenblik al mythische proporties aangenomen, al blijft de man Vincent Glowinski nog altijd omgeven door een waas van anonimiteit. Zo is op Wikipedia niets over hem te vinden. Ook niet in de Franse versie van de online-encyclopedie, al is hij geboren in Parijs en belandde hij pas later in Brussel om er te studeren aan La Cambre.

Aan officiële erkenning ontbreekt het Vincent Glowinski / Bonom nochtans niet. Een geslaagde dansvoorstelling onder de vleugels van Ultima Vez en een langlopende tentoonstelling in Le Botanique (samen met zijn moeder!) vormen daar het bewijs van.

In 2018 duikt de man zonder masker op in het galeriecircuit. Wat we al weten sinds hij blinde muren in de stad gebruikte als schilderdoek, bevestigt hij vandaag. Dit is geen vandalisme. Dit is picturale poëzie met slagkracht.

  • 22/03 tot 28/04/2018, Mathilde Hatzenberger Gallery. Meer info

Opstandige Stemmingen

In het kader van ‘2018, jaar van de contestatie’ waagt het Riolenmuseum – op zichzelf al een opmerkelijke plek en zeker een bezoek waard – zich aan een extravagante tentoonstelling.

Het Riolenmuseum toont fysieke en virtuele installaties rond de verschillende vormen van graffiti in openbare toiletten. Daar voelen sommige mensen de nood hun gevoelens te uiten of een suggestieve, scatologische tekening achter te laten.

Hoe die tentoonstelling er precies zal uitzien, hangt deels van jou af. Iedereen mag foto’s insturen van woorden of tekeningen in Brusselse openbare toiletten die aanspreken, choqueren of ontroeren.