Taal in Brussel

Hoe vinden ‘new & old Brusseleirs’ elkaar in de Nederlandse taal?

Het festival Bewogen verbindt ‘new & old Brusseleirs’ met elkaar in wijkhuizen, kastelen en andere aangename locaties. Dat ziet UiTinBrussel als een uitnodiging om de oren te spitsen voor het taalgebruik in Brussel. In volle valentijnstijd nog wel!

Backstage

BXL WILD is een nieuw acteurscollectief in het Brusselse theaterlandschap. Wat op straat – zeker onder jongeren – vanzelfsprekend wordt, bereikt nu het podium: Nederlands- en Franstaligen praten elk in hun taal. Zo bouwen ze aan een authentieke voorstelling die zich afspeelt in een fictief theater. Mis de intriges niet!
> 12 tot 21 februari, La Balsamine

Ghalia Benali

Op Valentijnsdag presenteert de Brussels-Tunesische kunstenares een poëtische vertelling met indringende tekeningen en teksten in het Engels, Frans en Arabisch: ‘Romeo & Leila’. Muziekliefhebbers komen ook aan hun trekken, want Ghalia Benali zingt over mogelijke en onmogelijke liefdes.
> 14 februari, Literatuurhuis Passa Porta

Saint Amour

Bloemen, chocolaatjes of auteurs die maar niet uitgeschreven raken over de liefde… Wat brengt Valentijn voor jou in 2020? Kies voor ontroering en opwinding, voor het delicate en het geraffineerde, voor Saint Amour – een literair festijn met muzikale intermezzo’s door een koor van kant en kanonnen.
> 19 februari, KVS

Interlitratour

Een brede samenwerking van Vlaamse cultuurfondsen en burgerbewegingen stelt proza en poëzie in het teken van de ontluikende lente. Het gevoel dat daarmee samengaat, is dat van een nieuw begin. De natuur ontwaakt en sommige mensen grijpen de kans om hun leven vanuit een ander perspectief te bekijken.
> 19 tot 22 februari, diverse locaties

BXL'anguage

De jongste jaren krijgt het Brusselse dialect een nieuwe variant: de traditionele mengelmoes van Nederlands en Frans vermengt zich voorzichtig met een snuifje Arabisch om de ‘couleur locale’ te accentueren. Na een kortfilm volgt een performance van Arber Aliaj en Geert Dehaes.
Ni te rateire?
Da’s tout khatar!
> 21 februari, De Markten

Een literaire treinreis

Naar aanleiding van de expo ‘Paul Delvaux. De man die van treinen hield’ stelt Train World een literaire reis voor. Samen met een acteur van Amusea maak je een treinrit door de tijd om grote auteurs te ontmoeten. De trip bespeelt jouw verbeelding in de adembenemende scenografie van Train World.
> 7 en 8 maart, Train World