Thurn & Taxis

Geleid bezoek

In maart en april 2019 organiseert de Brusselse gidsenorganisatie Brukselbinnenstebuiten vier wandelingen op en rond de site van Thurn & Taxis aan de Havenlaan. Sluit je mee aan?

De site van Thurn & Taxis

Met het verdwijnen van de treinen en sporen op Thurn & Taxis kwam er een enorme ruimte vrij die vanaf 'nul' kon worden ontwikkeld. De historisch waardevolle gebouwen kregen al enkele hedendaagse tegenhangers: de 'Broodrooster' van Leefmilieu Brussel en het Herman Teirlinckgebouw. Het park achterin werd een gezellige ontmoetingsplek, met de glazen Parckfarmserre, volkstuintjes, een broodoven, kruidentafels en bijenkasten.

 

Parckfarm en Lijn 28

De glazen serre van Parckfarm, compleet met broodoven en kruidentafels, is voor vele buurtbewoners een place to be geworden. 's Avonds krijgt de plek iets feeërieks. De buurt achter Parckfarm is in volle ontwikkeling. Tussen de metrostations Pannenhuis en Belgica werd Park Lijn 28 voltooid, een volgende schakel in een groen netwerk dat uiteindelijk tot Sainctelette, Belgica en Bockstael moet reiken. Stappers, trappers en gebruikers van openbaar vervoer krijgen er nieuwe verbindingen bij.

De Havenlaan van Redersbrug tot Sainctelette

Op de Havenlaan zelf davert het verkeer nog steeds als vanouds voorbij. Aan weerszijden van de verkeersstroom zijn de nieuwe ontwikkelingen echter niet meer te negeren. De Havenlaan kwam op de grens te liggen tussen industrie, woningen en kantoren. Terwijl de betoncentrale rustig haar werk blijft doen, domineren erfgoed, nieuwbouw en een groot park de site van Thurn & Taxis. Het nu in zichzelf gekeerde KBC-complex zal deels 'transparanter' worden gemaakt. Aan de kanaalzijde betrekken de jongeren van Allee du Kaai hun tijdelijke ruimten, in afwachting van de aanleg van een park. Over het kanaal ligt een nieuwe wandelpromenade en de modernistische Citroëngarage, waar het Museum voor Hedendaagse Kunst in de toekomst zijn intrek zal nemen.

Greenbizz en Tivoli

Tivoli Green City wordt de eerste volledig duurzame wijk van Brussel, met enkel passief- en nulenergiewoningen. Er komen ook crèches, een nieuw plein, autovrije straten en een polyvalente zaal. Bewoners zullen tuinen, wasplaatsen en andere ruimtes delen. Het afvalwater zal gezuiverd worden en de wijk zal zelf haar energie opwekken. Deze wijk in opbouw wordt nu al geflankeerd door een opvallend houten gebouw met driehoekige ramen. Het bedrijvencentrum GreenBizz is een incubator voor start-ups in de sectoren milieu of fair trade. Onder de bedrijven die er nu al zitten, zijn een branderij van fairtradekoffie, een ambachtelijke microbrouwerij en een lichttechnologiebedrijf.