Tips voor thuisblijvers

Geniet online van kunst, architectuur, muziek, theater, podcasts, films en lezingen...

Kunst en kunstenaars

Kunstenaars in quarantaine | Artistes en quarantaine

Waar haal je je culturele kicks in tijden van corona en quarantaine? Welke krochten van het wereldwijde web herbergen het antidotum tegen van verveling aan elkaar hangende uren, dagen en weken? BRUZZ vroeg aan een resem Brusselse kunstenaars hoe zij de tijd een beetje (of genadeloos) wegklikken. De reeks trapte af met illustrator en stripmaker Judith Vanistendael, onder meer bekend van De maagd en de neger. Vanistendael: “Maar ja, echt! Ik verveel mij nooit. Misschien heel vroeger eens een keer, als kind, maar ook dan begon ik gewoon te tekenen.”

KMSKB op YouTube

Naar een museum gaan kan nu even niet. Alle Brusselse musea zijn immers tijdelijk gesloten. Toch is dat geen excuus om op je honger naar kunst te blijven zitten. Op het YouTube-kanaal van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (KMSKB) staan namelijk heel wat filmpjes over voorbije tentoonstellingen, over de expo Bruegel. Unseen Masterpieces, over beeldende kunst en mensenrechten, en over de restauratie van schilderijen uit de collecties van de KMSKB. Daarnaast vind je er ook besprekingen van kunstwerken op. Ben je kunstliefhebber? Dan kom je gegarandeerd ogen en oren te kort!

#MuseumAtHome

Brussels Museums heeft recent de campagne #MuseumAtHome gelanceerd via zijn sociale netwerken. Deze campagne wil musea in Brussel en daarbuiten aanmoedigen om zich te verzetten en hun schatten online te blijven delen. Musea die dat wensen worden uitgenodigd om onder meer hun virtuele rondleidingen, hun favoriete werken en hun meest recente tentoonstelling te delen met behulp van de hashtag #MuseumAtHome in hun publicaties. Al tientallen Brusselse musea gaven gehoor aan de oproep.

Extra: Léon Spilliaert in Londen

In de Londense Royal Academy vindt nog tot 20 september een retrospectieve plaats van de Oostendse schilder Léon Spilliaert (1881-1946). Klara brengt een virtuele rondleiding doorheen de expo, die wel eens Spilliaerts internationale doorbraak zou kunnen betekenen. Jammer dat de kunstenaar zelf die niet meer kan meemaken.

Extra: Van Eyck in Gent

De expo Van Eyck. Een optische revolutie moest door de coronacrisis voortijdig de deuren sluiten en kon nadien helaas niet worden verlengd. Gelukkig kan je nog wel een virtueel bezoek brengen aan dé expo van 2020.

Portaalsites kunst en cultuur

Museum Computer Network

Zit je als kunstliefhebber al een tijdje thuis en heb je al een flink aantal Belgische musea digitaal en virtueel afgeschuimd? Dan ben je nu ongetwijfeld toe aan een ruime portie buitenlandse musea! Op de portaalsite Museum Computer Network (MCN) vind je tientallen virtuele rondleidingen en online tentoonstellingen en collecties. Wandel zo gratis het Guggenheim Museum in New York binnen of Kunstmuseum Basel in Zwitserland. En alsof dat alleen al niet volstaat, kan je op de site ook nog terecht voor digitale archieven en bibliotheken en voor e-learning. Met MCN ben je gegarandeerd uren zoet en kom je ogen te kort!

Google Arts & Culture

Dit online kunstenplatform van Google is een compilatie van hoge-resolutieafbeeldingen van kunstwerken uit musea over de hele wereld. Ook zijn er virtuele rondleidingen mogelijk die op dezelfde manier werken als Google Street View. Voor kunstliefhebbers die momenteel niet aan hun trekken komen, is deze website meer dan welkom. Welk museum wil je eerst bezoeken: de Uffizi Gallery in Firenze of het Mauritshuis in Den Haag? De keuze is aan jou!

Architectuur

Hort @ Home

Dit digitale luik van het Hortamuseum biedt art-nouveauliefhebbers heel wat audiovisueel lekkers over de befaamde architect Victor Horta. Bekijk bijvoorbeeld de film van de inhuldigingsavond van de virtuele reconstructie van het helaas gesloopte Volkshuis. Dit was één van Horta's belangrijkste realisaties in Brussel.

Het huis van de architect

Geen tijd om prachtige huizen te bewonderen? Ontdek of herontdek dan zeker deze boeiende tiendelige videoreeks van Bruzz over Brusselse architecten die hun eigen huis ontwierpen. De reeks start met het voormalige huis van de Schaarbeekse architect Gustave Strauven (1878-1919) – een leerling van Victor Horta – en eindigt met het huis van architecte Goedele Desmet. Haar huis is een cohousingproject met zestien wooneenheden, waar ook haar eigen architectenbureau een plek in kreeg.

CIVA van thuis uit

CIVA - Stichting voor Architectuur blijft online inspireren! Virtuele rondleidingen, kinderactiviteiten, een ruim aanbod aan opgenomen lezingen en debatten, minidocumentaires, leestips en tentoonstellingsfoto's: je vindt het allemaal op CIVA from Home. Volg CIVA zeker ook op Facebook en Instagram voor de laatste updates.

Muziek

Koningin Elisabethwedstrijd @ Home

Geen Koningin Elisabethwedstrijd dit jaar. Corona gooide roet in het eten. Gelukkig beschikt de organisatie achter de Koningin Elisabethwedstrijd over uitgebreide audio-, video- en fotoarchieven die je kan (her)ontdekken. Omdat de editie van 2020 in het teken van de piano had moeten staan, spitst ze zich vooral toe op de mooiste momenten van de voorbije pianowedstrijden. Geniet ervan!

ABtv

Door de coronacrisis is de capaciteit van concertzalen zo goed als gedecimeerd. Gelukkig biedt ABtv een waardig alternatief voor concerten gespeeld door muzikanten van wie je het okselzweet tot in de zaal kunt ruiken. ABtv laat je, gratis en voor niks, toe om memorabele concerten uit het verleden te bekijken. Was je er destijds zelf bij? Dan kan je het allemaal nog eens herbeleven vanuit je luie zetel. Was je er niet bij? Ontdek dan bands die je misschien nog niet kent omdat je er destijds te jong voor was. Er is voor elk wat wils. Ruw en rauw. Luid en lelijk. Teder en tegemoetkomend.

Flagey chez soi

Met Flagey chez soi wil cultuurhuis Flagey het plezier van muziek blijven delen in deze onzekere tijden. Daarom vroegen ze enkele muzikanten die heel nauw met Flagey verbonden zijn om te vertellen hoe ze met deze crisis omgaan en om muziek op te nemen vanuit hun huis. Zowel liefhebbers van jazz als van klassieke muziek komen aan hun trekken. Met onder anderen Elina Duni, Julien Libeer, Nelson Goerner, Antoine Pierre & Jean-Paul Estiévenart.

Theater en dans

Gratis theater en dans in je huiskamer

Als gevolg van de coronacrisis werden tal van theater- en dansvoorstellingen geannuleerd of uitgesteld. Voor degenen die theater en/of dans maar moeilijk kunnen missen, is er een alternatief: je hebt de keuze uit tientallen digitale theater- en dansvoorstellingen die je tijdelijk gratis kan bekijken in je huiskamer via de website podiumaanhuis.be. Er zijn ook voorstellingen bij van Brusselse cultuurhuizen, zoals de KVS en Bronks. Podium Aan Huis is een initiatief van Cultuurconnect, dat cultuur- en gemeenschapscentra in Brussel en Vlaanderen digitaal ondersteunt.

Podcasts

De podcasts van BRUZZ

BRUZZ biedt op zijn website heel wat podcasts aan. Ze staan er gegroepeerd per thema: A La Carte, Sporting Flagey, Jari’s Wonderland en 40 jaar Ancienne Belgique. Genoeg voor urenlang luisterplezier. Neem bijvoorbeeld het 11-delige Jari’s Wonderland. Jari is oud AB-directeur Jari Demeulemeester en een begrip in Brussel en ver daarbuiten. Elke week zoekt hij naar plaatjes die het leven een beetje mooier maken, die verwonderen en die we met het muzikale hart bewonderen.

De podcasts van deBuren

Vlaams-Nederlands huis voor cultuur en debat deBuren is onder meer bekend van zijn Radioboeken: 100 gratis te beluisteren luisterverhalen van ongeveer 30 minuten, die speciaal voor deBuren geschreven en ingelezen werden door bekende Vlaamse en Nederlandse auteurs. Je kunt ze downloaden en beluisteren op de website van deBuren en op SoundCloud. Op dat streamingplatform vind je daarnaast ook een kleine 150 lezingen bij deBuren over maatschappelijke onderwerpen en nog veel meer. En ho – luister je nog? – dan vergeten we de Citybooks van deBuren nog!

De podcasts van de VRT

De VRT maakt naast radioprogramma’s ook nog andere audiocontent. Zowel de radio- als de televisiekanalen van de openbare omroep bieden een brede waaier van podcasts aan. Van korte, amusante verhalen tot diepgaande geschiedkundige onderzoeken. Bekijk zelf wat onder meer Eén, Radio 2, Studio Brussel, Sporza en VRT NWS voor jou in petto hebben. Daarnaast heeft ook het boekenplatform van de VRT, LangZullenWeLezen, een podcastaanbod. Verschillende interviews met Vlaamse schrijvers zijn integraal te (her)beluisteren op het SoundCloudkanaal van de VRT.

Film

Manhattan Brussel

Met deze korte, intrigerende documentaire uit 2014 studeerde Kwinten Gernay af aan het RITSC. De film vertelt het historische verhaal van de legendarische bokser Joseph ‘Kid’ Davidt. ‘Kid’ is getuige van de radicale verandering van de buurt waarin hij leeft. De Brusselse Noordwijk wordt systematisch weggevaagd. Huizen, winkels, cafés en bedrijfjes moeten plaats ruimen voor hypermoderne kantoren. De combinatie van archiefbeelden, een goed verhaal en een Brusselse vertelstem maakt de geschiedenis van de Noordwijk bijzonder tastbaar.

Brussels Express

​Het aantal fietsers steeg de voorbije jaren fors in Brussel. En de stad zelf werd op verschillende plaatsen met nieuw aangelegde paden veel fietsvriendelijker. In het totale mobiliteitsplaatje is het aandeel van de fiets in Brussel echter nog steeds heel bescheiden. In deze korte docu uit 2012 volgt Sander Vandenbroucke enkele fietskoeriers en neemt hij de Brusselse mobiliteit onder de loep.

Philippe Van Snick – De poëzie van het systeem

De Belgische conceptuele kunstenaar Philippe Van Snick (1946-2019) was de maker van abstracte minimalistische schilderkunst en van foto’s, films en installaties. Daarbij maakte hij steeds opnieuw gebruik van dezelfde tien kleuren. Van Van Snick, die meer dan 40 jaar in Brussel woonde en er les gaf aan Sint-Lukas, zijn meerdere monumentale kunstwerken te zien in Brussel, zoals Stapeling, de beschilderde buitenmuur van de liftkoker in GC De Kriekelaar, en Groot Orgel, een werk van 150 meter lang op de Havenlaan. Van Snick was ook aangeduid om het nieuwe VRT-gebouw van kunst te voorzien.

Mijn naam is Lidewij

Om uit haar eigen bubbel te treden, draaide de Schaarbeekse Iedereen beroemd-reporter Lidewij Nuitten de documentaire Mijn naam is Lidewij. Gewapend met een camera ging ze gesprekken aan met onbekenden op straat. Nu uitzonderlijk te bekijken op de website van De Morgen.

Mensen in de stad

De Brusselse filmregisseur Charles Dekeukeleire (1905-1971) stond samen met Henri Storck aan de wieg van de Belgische cinematografie. Mensen in de stad (1951) is een pareltje uit de collectie van Cinematek. De documentaire biedt ons een inkijk in de huizen van doorsnee Brusselaars in de jaren 50. We begrijpen zo beter waar de vernieuwingsdrang van de toenmalige stadsplanners vandaan kwam.

Lezingen

Toekomst Talks UPV

Voor het project Toekomst Talks van de vzw UPV Wetenschapspopularisering reflecteren vooraanstaande wetenschappers en denkers over de vraag hoe wij, de samenleving, de politiek enzovoort, met de ervaring van de coronacrisis verder moeten. Elke donderdag vinden nieuwe talks plaats. Kwamen al aan bod: de filosofen Johan Braeckman en Gustaaf Cornelis en professor Agogische Wetenschappen Sarah Dury.

Voor ketjes

Thuistips voor gezinnen

Voor ketjes luidt de boodschap: blijf spelen! Wie lid is van een bibliotheek, waar dan ook in het land, kan genieten van interactieve prentenboeken. Jeugdcentrum Aximax pakt uit met 'eerste hulp bij corona'. Bronks verwent iedereen die theater mist en geeft tips om thuis aan de slag te gaan. Via de gemeenschapscentra kunnen ouders samen met hun kinderen fantasierijke kleurplaten bewerken.