Tips voor thuisblijvers

Geniet online van kunst, architectuur, muziek, theater, podcasts, films en lezingen...

Musea, kunstencentra & gemeenschapscentra

Anthropocene: Save Our Planet

Het Korean Cultural Center organiseert voor de vierde keer een internationale fototentoonstelling. Het thema is deze keer 'antropoceen', ofwel het deel van het holoceen (het jongste geologische tijdvak) waarin de mens invloed heeft gehad op het klimaat en het aardsysteem. Met werk van Lee Daesung, Mandy Barker, Hashem Shakeri, Nick Hannes en Zhang Kechun.

Drie online expo's bij Géopolis

Géopolis - Centrum voor fotojournalistiek presenteert drie nieuwe online tentoonstellingen: 'Klimaatchaos en de wereld van morgen', 'De staat van de democratie wereldwijd' en 'Afval. Stop de invasie?'.

Koffiestories: een boon voor koffie-erfgoed

Dompel je onder in de oorsprong, de geschiedenis en het rijke erfgoed van de koffie via de online tentoonstelling Koffiestories: een boon voor koffie-erfgoed. Er gaat niets boven een heerlijke, dampende kop om op te warmen terwijl de winterse temperaturen zich meester maken van de hoofdstad.

Expo 'Over tijd - Du temps'

Gemeenschapscentrum De Markten heeft helaas een tijdje geleden de expo 'Over tijd - Du temps' vervroegd moeten sluiten. Niet getreurd! Geniet van deze virtuele VIP-rondleiding en bewonder de mooie werken uit de expo. Curator Nora De Kempeneer, die naar aanleiding van 40 jaar De Markten deze expo zorgvuldig samenstelde, is je persoonlijke gids.

#CentraleFromHome

Ook de CENTRALE for contemporary art in hartje Brussel zit niet stil tijdens de verplichte sluitingsperiode. Onder de hashtag #CentraleFromHome bieden ze een digitaal pakket aan om u tegen te zeggen. Zo kan je workshops volgen, stellen gidsen hun favoriete kunstwerk voor uit de expo 'Xavier Noiret-Thomé - Henk Visch: Panorama', kan je een playlist beluisteren en ook interviews met kunstenaars, en kan je de afgelopen expo 'Private Choices' - mocht je die gemist hebben - alsnog in 3D bekijken.

KMSKB op YouTube

Naar een museum gaan kan nu even niet. Alle Brusselse musea zijn immers tijdelijk gesloten. Toch is dat geen excuus om op je honger naar kunst te blijven zitten. Op het YouTube-kanaal van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (KMSKB) staan namelijk heel wat filmpjes over voorbije tentoonstellingen, over de expo Bruegel. Unseen Masterpieces, over beeldende kunst en mensenrechten, en over de restauratie van schilderijen uit de collecties van de KMSKB. Daarnaast vind je er ook besprekingen van kunstwerken op. Ben je kunstliefhebber? Dan kom je gegarandeerd ogen en oren te kort!

#MuseumAtHome

Brussels Museums heeft recent de campagne #MuseumAtHome gelanceerd via zijn sociale netwerken. Deze campagne wil musea in Brussel en daarbuiten aanmoedigen om zich te verzetten en hun schatten online te blijven delen. Musea die dat wensen worden uitgenodigd om onder meer hun virtuele rondleidingen, hun favoriete werken en hun meest recente tentoonstelling te delen met behulp van de hashtag #MuseumAtHome in hun publicaties. Al tientallen Brusselse musea gaven gehoor aan de oproep.

Portaalsites kunst en cultuur

Museum Computer Network

Zit je als kunstliefhebber al een tijdje thuis en heb je al een flink aantal Belgische musea digitaal en virtueel afgeschuimd? Dan ben je nu ongetwijfeld toe aan een ruime portie buitenlandse musea! Op de portaalsite Museum Computer Network (MCN) vind je tientallen virtuele rondleidingen en online tentoonstellingen en collecties. Wandel zo gratis het Guggenheim Museum in New York binnen of Kunstmuseum Basel in Zwitserland. En alsof dat alleen al niet volstaat, kan je op de site ook nog terecht voor digitale archieven en bibliotheken en voor e-learning. Met MCN ben je gegarandeerd uren zoet en kom je ogen te kort!

Google Arts & Culture

Dit online kunstenplatform van Google is een compilatie van hoge-resolutieafbeeldingen van kunstwerken uit musea over de hele wereld. Ook zijn er virtuele rondleidingen mogelijk die op dezelfde manier werken als Google Street View. Voor kunstliefhebbers die momenteel niet aan hun trekken komen, is deze website meer dan welkom. Welk museum wil je eerst bezoeken: de Uffizi Gallery in Firenze of het Mauritshuis in Den Haag? De keuze is aan jou!

Architectuur

De bruggen van Brussel, een wandeling met An Devroe

In de hoofdstad van België en Europa wordt heel wat overbrugd: een zeekanaal, een knooppunt van sporen, valleien, rivieren die nog niet overal overwelfd zijn, en zelfs sociale breuklijnen. Dit is een verhaal over de bruggen van Brussel voor flaneurs en buurtbewoners, voor beleids- en erfgoedmensen, voor alle 'amoureux de la ville' zoals Michel Provost, bruggenautoriteit in Brussel, het formuleert.

Hort @ Home

Dit digitale luik van het Hortamuseum biedt art-nouveauliefhebbers heel wat audiovisueel lekkers over de befaamde architect Victor Horta. Bekijk bijvoorbeeld de film van de inhuldigingsavond van de virtuele reconstructie van het helaas gesloopte Volkshuis. Dit was één van Horta's belangrijkste realisaties in Brussel.

CIVA van thuis uit

CIVA - Stichting voor Architectuur blijft online inspireren! Virtuele rondleidingen, kinderactiviteiten, een ruim aanbod aan opgenomen lezingen en debatten, minidocumentaires, leestips en tentoonstellingsfoto's: je vindt het allemaal op CIVA from Home. Volg CIVA zeker ook op Facebook en Instagram voor de laatste updates.

Muziek

De Toots Sessies

Je hebt ze ongetwijfeld al op tv gezien: de Toots Sessies! Het zijn captaties van een brede waaier van artiesten in de legendarische Studio Toots in het VRT-gebouw aan de Reyerslaan. Niet alleen muziek, maar ook podiumkunsten, comedy, theater... Om de getroffen cultuursector te ondersteunen. Nu al ruim 20 afleveringen verschenen. Elke aflevering duurt hoogstens 15 minuten.

Beethoven Pianoforte Sessions

Muziek van Beethoven, zoals die destijds zou moeten hebben geklonken! In het kader van de tentoonstelling 'HOTEL BEETHOVEN' kan je tijdens de 'Beethoven Pianoforte Sessions' de subtiele klankkleur van de pianoforte ontdekken, de voorloper van de moderne piano. Ontdek op deze pagina de video van elk concert, het programma van de gespeelde werken en de biografie van elke artiest.

ABtv

Door de coronacrisis is de capaciteit van concertzalen zo goed als gedecimeerd. Gelukkig biedt ABtv een waardig alternatief voor concerten gespeeld door muzikanten van wie je het okselzweet tot in de zaal kunt ruiken. ABtv laat je, gratis en voor niks, toe om memorabele concerten uit het verleden te bekijken. Was je er destijds zelf bij? Dan kan je het allemaal nog eens herbeleven vanuit je luie zetel. Was je er niet bij? Ontdek dan bands die je misschien nog niet kent omdat je er destijds te jong voor was. Er is voor elk wat wils. Ruw en rauw. Luid en lelijk. Teder en tegemoetkomend.

Flagey chez soi

Met Flagey chez soi wil cultuurhuis Flagey het plezier van muziek blijven delen in deze onzekere tijden. Daarom vroegen ze enkele muzikanten die heel nauw met Flagey verbonden zijn om te vertellen hoe ze met deze crisis omgaan en om muziek op te nemen vanuit hun huis. Zowel liefhebbers van jazz als van klassieke muziek komen aan hun trekken. Met onder anderen Elina Duni, Julien Libeer, Nelson Goerner, Antoine Pierre & Jean-Paul Estiévenart.

Podcasts

Jazziness

Je wordt geprikkeld door jazz, maar... Toots Thielemans is de enige jazzmuzikant die je kent? Je herkent geen verschil tussen een trompet en een saxofoon? Je weet niet waar te starten om jazz te doorgronden? Dan is de 26-delige podcastreeks van het Brussels Jazz Weekend beslist iets voor jou. Jazzhistoricus en -journalist Frederik Goossens is je gids in de inmiddels meer dan 100-jarige geschiedenis van de jazz!

De podcasts van BRUZZ

BRUZZ biedt op zijn website heel wat podcasts aan. Ze staan er gegroepeerd per thema: A La Carte, Sporting Flagey, Jari’s Wonderland en 40 jaar Ancienne Belgique. Genoeg voor urenlang luisterplezier. Neem bijvoorbeeld het 11-delige Jari’s Wonderland. Jari is oud AB-directeur Jari Demeulemeester en een begrip in Brussel en ver daarbuiten. Elke week zoekt hij naar plaatjes die het leven een beetje mooier maken, die verwonderen en die we met het muzikale hart bewonderen.

De podcasts van deBuren

Vlaams-Nederlands huis voor cultuur en debat deBuren is onder meer bekend van zijn Radioboeken: 100 gratis te beluisteren luisterverhalen van ongeveer 30 minuten, die speciaal voor deBuren geschreven en ingelezen werden door bekende Vlaamse en Nederlandse auteurs. Je kunt ze downloaden en beluisteren op de website van deBuren en op SoundCloud. Op dat streamingplatform vind je daarnaast ook een kleine 150 lezingen bij deBuren over maatschappelijke onderwerpen en nog veel meer. En ho – luister je nog? – dan vergeten we de Citybooks van deBuren nog!

De podcasts van de VRT

De VRT maakt naast radioprogramma’s ook nog andere audiocontent. Zowel de radio- als de televisiekanalen van de openbare omroep bieden een brede waaier van podcasts aan. Van korte, amusante verhalen tot diepgaande geschiedkundige onderzoeken. Bekijk zelf wat onder meer Eén, Radio 2, Studio Brussel, Sporza en VRT NWS voor jou in petto hebben. Daarnaast heeft ook het boekenplatform van de VRT, LangZullenWeLezen, een podcastaanbod. Verschillende interviews met Vlaamse schrijvers zijn integraal te (her)beluisteren op het SoundCloudkanaal van de VRT.

Film

Canvas: Kutjaar

Ja, 2020 was kut. Maar ondanks of dankzij alle ellende werden er ook veel maatschappelijke lessen geleerd en creatieve ideeën gesprokkeld. In het tweedelige programma 'Kutjaar' op Canvas blikken onder anderen Brusselaars Maaike Neuville, Zwangere Guy en Lize Spit terug op de twaalf twijfelmaanden van 2020, en kijken ze meteen ook hoopvol vooruit.

Filmplatform Avila

Ben je een cinefiele meerwaardezoeker? Dan is Avila beslist iets voor jou. Avila is een Belgische filmdistributeur die zowel hedendaagse als klassieke documentaires en fictiefilms uitbrengt in de bioscoop en online beschikbaar stelt voor video on demand. Het platform is opgericht door filmmakers en gaat van start met een selectie van Belgisch werk, met veel aandacht voor Brusselse producties.

Mensen in de stad

De Brusselse filmregisseur Charles Dekeukeleire (1905-1971) stond samen met Henri Storck aan de wieg van de Belgische cinematografie. Mensen in de stad (1951) is een pareltje uit de collectie van Cinematek. De documentaire biedt ons een inkijk in de huizen van doorsnee Brusselaars in de jaren 50. We begrijpen zo beter waar de vernieuwingsdrang van de toenmalige stadsplanners vandaan kwam.

Lezingen

UPV Wetenschapspopularisering

UPV Wetenschapspopularisering nodigt sprekers uit van alle Vlaamse universiteiten om hun onderzoek vanuit verschillende wetenschappelijke disciplines toe te lichten: biologie, filosofie, sociologie, ingenieurswetenschappen, geneeskunde, .. en organiseert tal van andere activiteiten zoals workshops, uitstappen en bezoeken achter de schermen.

Voor ketjes

Thuistips voor gezinnen

Voor ketjes luidt de boodschap: blijf spelen! Wie lid is van een bibliotheek, waar dan ook in het land, kan genieten van interactieve prentenboeken. Jeugdcentrum Aximax pakt uit met 'eerste hulp bij corona'. Bronks verwent iedereen die theater mist en geeft tips om thuis aan de slag te gaan. Via de gemeenschapscentra kunnen ouders samen met hun kinderen fantasierijke kleurplaten bewerken.