Tips voor thuisblijvers

Geniet online van kunst, architectuur, muziek, theater, podcasts, films en lezingen...

Gidsenorganisaties

Het Botje van Bazaar Trottoir

Brusselse gidsenverenigingen zitten door de coronacrisis in zak en as: stadsrondleidingen met gids mogen immers voorlopig niet. Wie creatief is, zoekt echter naar oplossingen. Zo ook Bazaar Trottoir. De organisatie pakt nu uit met de virtuele gids 'Bazaar Botje'. Net als een echte gids neemt Botje je mee door Brussel. Je kiest zelf je thema, taal en wanneer en met wie je de wandeling wilt doen. Via Messenger krijg je alle info door en je bepaalt zelf hoeveel je wilt lezen, je eigen tempo en waar je even halt houdt.

Musea, kunstencentra & gemeenschapscentra

Pierre Alechinsky: Carta canta - digitaal bezoek aan de expo

Een begeleid bezoek aan de hoogtepunten van de Alechinsky-tentoonstelling in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten is wegens de coronamaatregelen helaas nog niet mogelijk. Gelukkig bestaat er een digitaal alternatief.

Expo BOZAR: A Passage to Asia - 25 eeuwen uitwisseling tussen Azië en Europa

In 2010 vond de achtste top van de Asia-Europe Meeting (ASEM) plaats, een intergouvernementeel proces dat overleg en samenwerking tussen Azië en Europa moet stimuleren. Naar aanleiding van die top organiseerde BOZAR de tentoonstelling 'A Passage to Asia. 25 eeuwen uitwisseling tussen Azië en Europa'. Dit jaar bestaat ASEM 25 jaar, en dat is voor BOZAR de perfecte gelegenheid om deze historische tentoonstelling uit 2010 nieuw leven in te blazen.

#CentraleFromHome

Ook de CENTRALE for contemporary art in hartje Brussel zit niet stil tijdens de verplichte sluitingsperiode. Onder de hashtag #CentraleFromHome bieden ze een digitaal pakket aan om u tegen te zeggen. Zo kan je workshops volgen, stellen gidsen hun favoriete kunstwerk voor uit de expo 'Xavier Noiret-Thomé - Henk Visch: Panorama', kan je een playlist beluisteren en ook interviews met kunstenaars, en kan je de afgelopen expo 'Private Choices' - mocht je die gemist hebben - alsnog in 3D bekijken.

KMSKB op YouTube

Naar een museum gaan kan nu even niet. Alle Brusselse musea zijn immers tijdelijk gesloten. Toch is dat geen excuus om op je honger naar kunst te blijven zitten. Op het YouTube-kanaal van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (KMSKB) staan namelijk heel wat filmpjes over voorbije tentoonstellingen, over de expo Bruegel. Unseen Masterpieces, over beeldende kunst en mensenrechten, en over de restauratie van schilderijen uit de collecties van de KMSKB. Daarnaast vind je er ook besprekingen van kunstwerken op. Ben je kunstliefhebber? Dan kom je gegarandeerd ogen en oren te kort!

#MuseumAtHome

Brussels Museums heeft recent de campagne #MuseumAtHome gelanceerd via zijn sociale netwerken. Deze campagne wil musea in Brussel en daarbuiten aanmoedigen om zich te verzetten en hun schatten online te blijven delen. Musea die dat wensen worden uitgenodigd om onder meer hun virtuele rondleidingen, hun favoriete werken en hun meest recente tentoonstelling te delen met behulp van de hashtag #MuseumAtHome in hun publicaties. Al tientallen Brusselse musea gaven gehoor aan de oproep.

Portaalsites kunst en cultuur

Museum Computer Network

Zit je als kunstliefhebber al een tijdje thuis en heb je al een flink aantal Belgische musea digitaal en virtueel afgeschuimd? Dan ben je nu ongetwijfeld toe aan een ruime portie buitenlandse musea! Op de portaalsite Museum Computer Network (MCN) vind je tientallen virtuele rondleidingen en online tentoonstellingen en collecties. Wandel zo gratis het Guggenheim Museum in New York binnen of Kunstmuseum Basel in Zwitserland. En alsof dat alleen al niet volstaat, kan je op de site ook nog terecht voor digitale archieven en bibliotheken en voor e-learning. Met MCN ben je gegarandeerd uren zoet en kom je ogen te kort!

Google Arts & Culture

Dit online kunstenplatform van Google is een compilatie van hoge-resolutieafbeeldingen van kunstwerken uit musea over de hele wereld. Ook zijn er virtuele rondleidingen mogelijk die op dezelfde manier werken als Google Street View. Voor kunstliefhebbers die momenteel niet aan hun trekken komen, is deze website meer dan welkom. Welk museum wil je eerst bezoeken: de Uffizi Gallery in Firenze of het Mauritshuis in Den Haag? De keuze is aan jou!

Architectuur

De bruggen van Brussel, een wandeling met An Devroe

In de hoofdstad van België en Europa wordt heel wat overbrugd: een zeekanaal, een knooppunt van sporen, valleien, rivieren die nog niet overal overwelfd zijn, en zelfs sociale breuklijnen. Dit is een verhaal over de bruggen van Brussel voor flaneurs en buurtbewoners, voor beleids- en erfgoedmensen, voor alle 'amoureux de la ville' zoals Michel Provost, bruggenautoriteit in Brussel, het formuleert.

Hort @ Home

Dit digitale luik van het Hortamuseum biedt art-nouveauliefhebbers heel wat audiovisueel lekkers over de befaamde architect Victor Horta. Bekijk bijvoorbeeld de film van de inhuldigingsavond van de virtuele reconstructie van het helaas gesloopte Volkshuis. Dit was één van Horta's belangrijkste realisaties in Brussel.

Muziek

Nouvelle Belgique

De Ancienne Belgique (AB) maakt van de nood een deugd in deze bizarre coronatijden. Concerten organiseren voor een publiek van vlees en bloed is nog steeds niet mogelijk, maar bij de pakken blijven zitten is voor de muziektempel ook geen optie. Daarom heeft de AB de afgelopen maanden hard gewerkt aan een alternatief. Het resultaat: Nouvelle Belgique, de gloednieuwe, virtuele concertzaal van AB. Je kunt er online concerten bijwonen zonder je zorgen te moeten maken over een virus. Waar wacht je nog op?

Guestlist

De Ancienne Belgique gaf recentelijk een teken van leven met een nieuwe look en een nieuw programma. Aangezien de fysieke deuren van de concertzaal nog even gesloten moeten blijven, moeten we het stellen met alternatieven. Een daarvan is 'Guestlist', een maandelijkse podcast van Van Leeuwen & De Bock, het productiehuis van StuBru-gezicht Rik De Bruycker en BRUZZ-dj Lisa Smolders, over actuele thema's uit de muziek. In de eerste aflevering checken guests als Lefto en Mattias De Craene de polsslag van de Belgische jazz.

Werkplaats Walter: Safe 'N Sounddays 2021

Werkplaats Walter is een initiatief van muzikant Teun Verbruggen. Brusselse en internationale beeldend kunstenaars en muzikanten vinden onderdak in een veelbelovend pand met kwaliteitsvolle en betaalbare atelier- en repetitieruimte, residentiemogelijkheden en een concertzaal. Wat hen bindt: experiment en improvisatie. Onder de titel 'Safe 'N Sounddays 2021' organiseert Werkplaats Walter twee zondagen per maand - van januari tot juni - een concert. Genres die daarbij aan bod komen, zijn jazz, impro en klassiek. Door de coronacrisis vinden deze concerten momenteel online plaats. Geïnteresseerd? Vergeet dan niet je ticket(s) te kopen!

De Toots Sessies

Je hebt ze ongetwijfeld al op tv gezien: de Toots Sessies! Het zijn captaties van een brede waaier van artiesten in de legendarische Studio Toots in het VRT-gebouw aan de Reyerslaan. Niet alleen muziek, maar ook podiumkunsten, comedy, theater... Om de getroffen cultuursector te ondersteunen. Nu al ruim 20 afleveringen verschenen. Elke aflevering duurt hoogstens 15 minuten.

ABtv

Door de coronacrisis is de capaciteit van concertzalen zo goed als gedecimeerd. Gelukkig biedt ABtv een waardig alternatief voor concerten gespeeld door muzikanten van wie je het okselzweet tot in de zaal kunt ruiken. ABtv laat je, gratis en voor niks, toe om memorabele concerten uit het verleden te bekijken. Was je er destijds zelf bij? Dan kan je het allemaal nog eens herbeleven vanuit je luie zetel. Was je er niet bij? Ontdek dan bands die je misschien nog niet kent omdat je er destijds te jong voor was. Er is voor elk wat wils. Ruw en rauw. Luid en lelijk. Teder en tegemoetkomend.

Podcasts

Jazziness

Je wordt geprikkeld door jazz, maar... Toots Thielemans is de enige jazzmuzikant die je kent? Je herkent geen verschil tussen een trompet en een saxofoon? Je weet niet waar te starten om jazz te doorgronden? Dan is de 26-delige podcastreeks van het Brussels Jazz Weekend beslist iets voor jou. Jazzhistoricus en -journalist Frederik Goossens is je gids in de inmiddels meer dan 100-jarige geschiedenis van de jazz!

De podcasts van CIVA

Razend interessante zijsprongetjes bij lopende tentoonstellingen? Boeiende babbels met sleutelfiguren uit binnen- en buitenland over architectuur, de stad, het landschap of kunst? Check de CIVA PODCASTS.

De podcasts van BRUZZ

BRUZZ biedt op zijn website heel wat podcasts aan. Ze staan er gegroepeerd per thema: Radio Radzinski, A La Carte, Wandelen naar Congo enz. Genoeg voor urenlang luisterplezier. Neem bijvoorbeeld 'Mijn Brussel', waarin Margot Otten in het leven van stadsgenoten duikt. Brusselaars die je soms passeert waarna we weer verder gaan met ons eigen leven.

De podcasts van deBuren

Vlaams-Nederlands huis voor cultuur en debat deBuren is onder meer bekend van zijn Radioboeken: 100 gratis te beluisteren luisterverhalen van ongeveer 30 minuten, die speciaal voor deBuren geschreven en ingelezen werden door bekende Vlaamse en Nederlandse auteurs. Je kunt ze downloaden en beluisteren op de website van deBuren en op SoundCloud. Op dat streamingplatform vind je daarnaast ook een kleine 150 lezingen bij deBuren over maatschappelijke onderwerpen en nog veel meer. En ho – luister je nog? – dan vergeten we de Citybooks van deBuren nog!

De podcasts van de VRT

De VRT maakt naast radioprogramma’s ook nog andere audiocontent. Zowel de radio- als de televisiekanalen van de openbare omroep bieden een brede waaier van podcasts aan. Van korte, amusante verhalen tot diepgaande geschiedkundige onderzoeken. Bekijk zelf wat onder meer Eén, Radio 2, Studio Brussel, Sporza en VRT NWS voor jou in petto hebben. Daarnaast heeft ook het boekenplatform van de VRT, LangZullenWeLezen, een podcastaanbod. Verschillende interviews met Vlaamse schrijvers zijn integraal te (her)beluisteren op het SoundCloudkanaal van de VRT.

Film

Canvas: Wij, Roger Raveel

In 2021 zou Roger Raveel 100 jaar zijn geworden. De ideale gelegenheid voor Canvas om een nieuwe documentaire te wijden aan misschien wel onze belangrijkste naoorlogse schilder, die vanaf maart ook wordt gevierd met een grote retrospectieve in BOZAR. 'Wij, Roger Raveel' is niet alleen het portret geworden van een van de radicaalste vernieuwers binnen de Belgische en zelfs Europese schilderkunst, maar ook van zijn trouwste medestanders, zoals dichter Roland Jooris en Luc Levrau, decennialang zijn rechterhand en technisch assistent.

Filmplatform Avila

Ben je een cinefiele meerwaardezoeker? Dan is Avila beslist iets voor jou. Avila is een Belgische filmdistributeur die zowel hedendaagse als klassieke documentaires en fictiefilms uitbrengt in de bioscoop en online beschikbaar stelt voor video on demand. Het platform is opgericht door filmmakers en gaat van start met een selectie van Belgisch werk, met veel aandacht voor Brusselse producties.

Lezingen

UPV Wetenschapspopularisering

UPV Wetenschapspopularisering nodigt sprekers uit van alle Vlaamse universiteiten om hun onderzoek vanuit verschillende wetenschappelijke disciplines toe te lichten: biologie, filosofie, sociologie, ingenieurswetenschappen, geneeskunde, .. en organiseert tal van andere activiteiten zoals workshops, uitstappen en bezoeken achter de schermen.

Voor ketjes

Thuistips voor gezinnen

Voor ketjes luidt de boodschap: blijf spelen! Wie lid is van een bibliotheek, waar dan ook in het land, kan genieten van interactieve prentenboeken. Jeugdcentrum Aximax pakt uit met 'eerste hulp bij corona'. Bronks verwent iedereen die theater mist en geeft tips om thuis aan de slag te gaan. Via de gemeenschapscentra kunnen ouders samen met hun kinderen fantasierijke kleurplaten bewerken.