Velomuseum

Tentoonstelling

Brussel, fietsstad?!

Een expo, fietstochten, documentaires, films, boeken... Liefhebbers van de fiets en andere nieuwsgierigen kunnen de tweewieler de komende maanden van alle kanten (her)ontdekken. Vanaf het fietszadel, vanuit een luie zetel of ergens daartussenin. Breng een bezoek aan het pop-up Velomuseum, ga op begeleide fietstocht door Brussel, geniet van documentaires en duik in allerlei boeken over de fiets.

Expo

Velomuseum

Velomuseum is een popupmuseum over de rijkdom van 150 jaar fietscultuur in Brussel. Wat heeft een Molenbeekse burgemeester te maken met een plooifiets? En hoe zat het honderd jaar geleden met het fietspad op de Wetstraat? Ontdek dat en meer in de gratis expo.
> tot 27 januari 2019, gratis toegang, Archief en Museum voor het Vlaams Leven te Brussel

Documentaires en films

Vive le vélo

De fiets inspireert filmmakers over de hele wereld, zo bewijst de reeks die Cinematek speciaal in het kader van het Velomuseum heeft samengesteld. Van Iran tot de VS en van Frankrijk tot China. Geniet van ware klassiekers en wereldse films waarin de tweewieler centraal staat.
> tot 15 november 2018, Cinematek

Documentaire: Ovarian Psycos

De Ovarian Psycos fietsen ’s nachts door de straten van Eastside Los Angeles. Zo gaan ze de confrontatie aan met het onrecht dat ze dagelijks ervaren. Oprichtster Xela de la X brengt vrouwen met migratie-achtergrond bijeen. Op de fiets en in groep willen ze zélf hun identiteit bepalen, ondanks het juk van armoede, afkomst en omgeving. De documentaire volgt enkele vrouwen en belicht hun dagelijkse gevecht en hun ambities.
> 27 november 2018, 19.30 uur, gratis toegang, Muntpunt

Documentaire: The Road from Karakol

In de zomer van 2011 trok alpinist Kyle Dempster met de fiets door Kirgizië. Gewapend met enkele min of meer betrouwbare kaarten, een fietskar met klimmateriaal, een lijst met 10 Kirgizische woorden én een camera. Slecht onderhouden wegen, kolkende rivieren, corrupte militairen, nog niet beklommen bergtoppen... The Road from Karakol is het relaas van een avontuur als geen ander.
> 4 december 2018, 12.30 uur, gratis toegang, Muntpunt

Documentaire: Why we cycle

Nederland? Fietsland! Dat Nederlanders niet moeten nadenken om op te fiets te springen, is net de sleutel van het succes. In ‘Why we cycle’ komen gewone fietsers en specialisten uit allerlei disciplines in beeld. Ze hebben het over evidente én onbekende effecten van fietsen op de mens, zijn stedelijke omgeving en de samenleving. Na de documentaire volgt een gesprek met filmmakers Gertjan Hulster en Jeroen Dirks.
> 4 december 2018, 19.30 uur, gratis toegang, Muntpunt

Paspartoe: Exclusieve Velomuseum-zak bij documentaires

Heb je een Paspartoe met daarop minimaal 5 punten? Neem die dan mee als je een van de documentaires komt bekijken. Alleen tijdens de vertoningen van de documentaires in Muntpunt ontvang je nameijk in ruil voor 5 punten een exclusieve Velomuseum-zak. Maximaal 1 zak per pashouder.

Begeleide fietstochten

Velomuseum extra muros

Ontdek per fiets wat Brussel aan fietscultuur en -erfgoed te bieden heeft! Velomuseum organiseert i.s.m. Cactus en Brukselbinnenstebuiten verschillende begeleide fietstochten. De routes gaan langs (overblijfselen van) de vroegere fabrieken, fietscafé’s, velodromen en andere lokaties met een fiets heden en/of verleden. 
> tot voorjaar 2019, diverse data en locaties

Boeken

Tipcollectie: Veel over velo's

De liefde voor de fiets en het fietsen, de ‘fiets-o-filie’, daar draait het om in deze boekenselectie in het kader van het Velomuseum. Het object, historisch en hedendaags. Het fietsen zelf, als liefhebber of prof, in Brussel, binnen- of buitenland, inspanning voor het lichaam en ontspanning voor de geest, goed voor mens en milieu. Hup, in het zadel!
> vanaf 18 september 2018, Muntpunt