World Cinema

Film

Gerestaureerde filmparels.

Cinematek en de Film Foundation van Martin Scorsese sloten een akkoord.
Cinematek brengt zes door de Foundation gerestaureerde films uit. Het gaat om filmparels van over de hele wereld. De eerste vertoningen vinden vanaf 1 augustus 2018 plaats in Flagey. Wellicht zullen meerdere bioscopen die mikken op een publiek zonder oogkleppen snel volgen.

Hoezo?

Onze filmadviseur Jan B is laaiend enthousiast over de op til staande reeks:

"Dit is een aanbod waar zelfs een luchtvaartmaatschappij die goedkope vluchten aanbiedt niet tegenop kan. Een reis rond de wereld voor de prijs van enkele bioscooptickets. Zo zie je eens iets anders, en bovendien reis je door de tijd.

Dit alles kan dankzij Martin Scorsese en Cinematek. Dat de New Yorkse regisseur door film bezeten is, weten we. Dat hij ook reusachtige inspanningen levert om het filmpatrimonium wereldwijd van de ondergang te behoeden, is minder bekend.
Deze zes topfilms brengen daar verandering in.”

Zes films!

Alyam Alyam

 • Ahmed El Maanouni, Marokko 1978 – release 1 augustus 2018.
 • Deze film speelt zich af op het Marokkaanse platteland, waar boerenfamilies zichzelf spelen. Het hoofdpersonage droomt van een beter leven en onderneemt stappen om naar Frankrijk te migreren. Dat ziet zijn moeder niet zitten.
 • info & tickets

A River Called Titas

 • Ritwik Ghatak, India 1973 – release 5 september 2018
 • Het tragische verhaal van een jong koppel dat door een kidnapping gescheiden wordt. De Bengaalse cineast Ghatak legt het harde leven van de vissers aan de oevers van de rivier Titas op celluloid vast. Hij schetst een gemeenschap en een cultuur die op het punt staan te verdwijnen.
 • info & tickets

Law of the Border

 • Lüfti Ö. Akad, Turkije 1966 – release herfst 2018
 • De titel klinkt als een hedendaagse western en daar heeft deze film wel wat van. Landbouwer Hidir, een rol van Yilmaz Güney, wil het beste voor zijn jonge zoon. Maar het leven is ontzettend moeilijk in de grensstreek met Syrië. Het land is droog en bezaaid met stenen, de akkers zijn zanderig. Illegale activiteiten en smokkel lijken de enige bron van inkomsten.

Limite

 • Mário Peixoto, Brazilië 1931 – release later in 2018
 • Dit is de enige film van schrijver Mário Peixoto. Wie op zoek is naar een klassiek verhaal, bevindt zich aan het verkeerde adres. Poëzie en grenzeloze verbeelding bepalen de sfeer. Een man en twee vrouwen dobberen in een bootje op zee. Ze herinneren zich flarden uit hun verleden.

Mysterious Object at Noon

 • Apichatpong Weerasethakul, Thailand 2000

Raid into Tibet

 • Adrian Cowell, UK 1966

Het verhaal Alyam Alyam

Een grote klassieker van de rijke en mooie plattelandsfilm.
Bij de dood van zijn vader wordt de jonge Abdelwahad hoofd van acht kinderen. Zijn aanwezigheid is cruciaal voor het gezin. Zijn moeder Hlima, een vrouw met een voorbeeldige kracht en karakter, ontmoedigt hem wanneer hij zijn wens aankondigt om in Frankrijk te gaan werken. Maar hij verdraagt het leven met zijn leeftijdsgenoten op het platteland niet langer. Hij weigert zijn ellende te aanvaarden en met een gebrek aan toekomstperspectief door een moeizaam bestaan te dwalen.
> Van 1 tot 31 augustus in Studio 5 van Flagey