Op stap met een gids

Ben je op zoek naar een gids om je door Brussel te leiden?
Maak een keuze uit de gidsenverenigingen die wandelingen, bus-, fiets- en boottochten voor groepen aanbieden.
Verschillende verenigingen organiseren daarnaast ook rondleidingen met individuele inschrijving.

Babbelbus
Sinds 1983 richt de Babbelbus zich tot een heel gevarieerd publiek: van individuele reizigers tot schoolklassen en natuurlijk ook de Brusselaars zelf. Te voet, met de bus van de vereniging of het openbaar vervoer, de 'Babbelgidsen' blijven hun reputatie trouw: originaliteit, passie, hoogstaande informatie, gezelligheid.
> Ontdek

Bazaar Trottoir
Bazaar Trottoir neemt je mee door de hedendaagse geschiedenis van Brussel. Welke vrouwelijke ondernemers zwaaien de plak, hoe herleven de microbrouwerijen en hoe is het leven hier vandaag.
> Ontdek

B.Right
Bie Noé organiseert alternatieve stadswandelingen voor mensen die op zoek zijn naar duurzame mode. Ze helpt hen om hun weg te vinden in het complexe verhaal van wat nu wel of niet goed is om te dragen, om zowel de mens als de planeet te redden.
> Ontdek

Brukselbinnenstebuiten
Brussel is een complexe, controversiële stad met uitersten en tegenstellingen. Rauw en tegelijk fantastisch. De Brukselgidsen willen dan ook niet vrijblijvend praten. Brukselbinnenstenbuiten vertrekt van de stedelijke actualiteit, verheldert die door de lokale geschiedenis te beschrijven en heeft aandacht voor kleine gevoeligheden.
> Ontdek

Brussels By Foot
Volg een gepassioneerde Brusselaar door de straten en steegjes van de stad. De rondleidingen worden aangepast aan de wensen en behoeften van de groep. Korter, langer? Met een koffiepauze of een 3-gangenmenu? Maak je wensen kenbaar!
> Ontdek

Brussels by Water
Het vaarseizoen van Brussels by Water loopt van mei tot en met september. In die periode zijn er wekelijks toeristische boottochten naar de hoofdstad. Het schip is een uniek vervoermiddel en dat maakt de ontdekking van de stad en haar omgeving tot een aparte belevenis. Natuurlijk kent de gids als geen ander het verhaal van de waterweg.
> Ontdek

Cactus Brussel à vélo
De gidsen van Cactus Brussel à vélo brengen je met de fiets zowel naar de 'highlights' van Brussel als naar hun eigen favoriete en minder bekende maar verrassende plekken. Ze gidsen je langs de eerder onbetreden paden en laten je met een andere bril naar de stad kijken. Tijdens een Cactus-fietstour ontdek je te wat er leeft en beweegt achter de schermen van deze verrassende en complexe stad. 
> Ontdek

Caldenberga
Bram en Hans zijn de twee welbespraakte gidsen achter de website Caldenberga die hun gezamenlijke rondleidingen over middeleeuws Brussel overkoepelt en bovendien plaats biedt voor hun individuele bezigheden. Caldenberga fileert het verre en recente verleden van Brussel en giet het resultaat van dat onderzoek in publieksvriendelijke rondleidingen en publicaties.
> Ontdek

City Connexion
City Connexion kiest voor een persoonlijke, gemoedelijke en niet geformatteerde aanpak zodat een snelle aansluiting met de stad en haar troeven mogelijk wordt. Bezoekers die voor een langere tijd in Brussel verblijven, vinden dankzij deze organisatie op een efficiënte manier hun weg in de stad.
> Ontdek

Culturama
Culturama profileert zich op het vlak van cultuurtoerisme in de breedste zin van het woord. Cursussen, lezingenreeksen en workshops (bij de aanvrager ter plaatse) zorgen op een pittige manier voor kunstzinnige vorming...
> Ontdek

Het Scarlaken
De stadsverkenningen van Het Scarlaken zijn zonder uitzondering maatwerk. Roel Jacobs houdt rekening met de wensen van een groep om tot de best passende formule te komen. Vervolgens houdt hij al wandelend een voordracht. Als een echte conferencier kiest hij bewust voor originele invalshoeken. Hij heeft een verfrissende kijk op het roemrijke verleden en put heel wat inspiratie uit zijn fascinatie voor de stedelijke evolutie in de Zuidelijke Nederlanden.
> Ontdek: tel: 0473 58 28 90 / e-mail: scarlaken@skynet.be

Kerk en Toerisme Brussel
Kerk en Toerisme laat je kennismaken met het religieuze heden en verleden van Brussel. Er zijn het hele jaar door rondleidingen op aanvraag, opgevat als een parcours door de stad met kerken als wegwijzers. Van juni tot september is er bovendien een persoonlijk onthaal in een aantal gebedshuizen.
> Ontdek

KET-Toeren
KET biedt sfeerwandelingen op maat aan. Ze hebben speciale programma's voor scholen, aangepast aan de leeftijd. Voor groepen is er een grote keuze aan themawandelingen. Ook voor een gezellige familiewandeling, voor verjaardagen, communies en andere speciale gelegenheden kun je op hen rekenen. Voor bedrijven zijn er rally's, walking dinners, ritjes met de paardentram en andere activiteiten, ideaal om een team te motiveren.
> Ontdek

Klare Lijn
De gidsen van Klare Lijn zijn enthousiaste Brusselaars. Of het nu gaat om het centrum of om een minder bekende wijk van een Brusselse gemeente, je merkt snel dat deze gidsen houden van de stad en hun verliefdheid op jou overdragen. Verwacht dus geen droge monologen, maar een gesprek over architectuur, een groene omgeving of Brusselse specialiteiten.
> Ontdek

Korei
Korei snuistert achter de coulissen van heden en verleden, in de schemerzone tussen architectuur, stadsgroei, literatuur en denkgewoonten van de 18e eeuw tot nu. Gezelschappen van diverse pluimage kunnen kijken, zien en luisteren tijdens een stadsverkenning met een bus of te voet, in een paar uur, een halve of hele dag. Korei biedt op aanvraag een maatprogramma en anderstalige rondleidingen aan.
> Ontdek

Omnibus Omnia
De gidsen van Omnibus Omnia snuisteren graag in Brusselse archieven en documenten op zoek naar interessante invalshoeken om de stad te verkennen. Velerlei facetten van heden en verleden van de Brusselse smeltkroes inspireren hen.
> Ontdek: tel: 0478 88 37 16 / e-mail: info@omnibusomnia.be

Polymnia
Polymnia specialiseert zich in ‘wandelen op een alternatieve wijze'. Heel vaak komen daar hapjes aan te pas. Die aandacht voor de culinaire aspecten van onze cultuur wordt gekoppeld aan een beetje filosofie, openheid voor het multiculturele en kennis van historische feiten, dit alles gekruid met smakelijke anekdotes.
> Ontdek

Pro Velo
Pro Velo organiseert grote fietsevenementen en adviseert de overheid inzake fietsbeleid. Daarnaast biedt de organisatie ook fietstoerisme en fietseducatie voor het brede publiek. Pro Velo helpt de overheid, scholen en bedrijven om de fiets te herontdekken – en dat met steeds meer succes!
> Ontdek

Q-rius
Q-rius organiseert sinds 2003 culinaire rondleidingen op maat van je wensen en je budget. De rondleidingen kenmerken zich door een gepersonaliseerde, interactieve en empathische aanpak. Tijdens tussenstops kun je van lokale specialiteiten proeven: van proevertjes in een winkeltje tot een maaltijd in een restaurant.
> Ontdek

Stapstad
Brussel jong verkennen? Dat kan! Stapstad biedt tours vol leuke verhalen en anekdotes, begeleid door gidsen die op een speelse en persoonlijke manier omgaan met kinderen en jongeren van 6 tot en met 16 jaar, alle mogelijke jeugdverenigingen en scholen.
> Ontdek

Sterkmans events
Aan de activiteiten van Sterkmans Events kan je deelnemen voor het plezier van een exclusief stadsbezoek, maar ze zijn ook geschikt om aan teambuilding te doen. Animatie is er in de vorm van traditionele volksspelen zoals kruisboogschieten, de Ketjesquiz of het proeven van gastronomische specialiteiten.
> Ontdek

Tochten van Hoop
De Tochten van Hoop zijn stadsverkenningen waarbij de nadruk niet zozeer ligt op het historische of toeristische karakter van Brussel, wel op mensen van vlees en bloed. Je leeft mee met hun problemen, maar ook met hun verwachtingen. Naast de ‘onderkant' van de stad ontdek je plekjes van hoop, plaatsen waar mensen met veel goede wil initiatieven uitwerken die het leven beter maken.
> Ontdek

Vereniging voor Brusselse Geschiedenis
Historici verrichten onderzoek naar de geschiedenis van Brussel en publiceren de resultaten ervan in wetenschappelijke tijdschriften. De Vereniging voor Brusselse Geschiedenis brengt deze materie tot leven en maakt een breed publiek vertrouwd met Brussel door overal in Vlaanderen lezingen te houden, maar ook en vooral door geleide bezoeken aan de stad.
> Ontdek

Visit Brussels
Visit Brussels is de toeristische dienst van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Samen met deze gidsen ontdekken toeristen van alle horizonten het aloude en tegelijk immer jonge Brussel. Behalve gastvrijheid en bekoorlijkheid heeft de stad nog zoveel meer te bieden: art nouveau-architectuur, wijken zoals de Marollen, ondergrondse sites, stripmuren, musea, lekker eten, oude kroegen, een blindenwandeling,...
> Ontdek

ViZit
ViZiT wil bezoekers op een leuke, originele manier laten genieten van een stad. Ze organiseren wandelingen en fietstochten, culinaire promenades en bezoeken op kindermaat. Altijd staan verhalen centraal die je de stad anders doen bekijken en beleven. Verhalen die straten en pleinen, gebouwen en huizen in geuren en kleuren tot leven roepen.
> Ontdek